fbpx
Van zakenvrouw naar zorgmedewerker

Van zakenvrouw naar zorgmedewerker

Ze werkte voor de grootste bedrijven ter wereld, was altijd druk en verdiende goed. Tegelijkertijd knaagde het bij Frederieke Seeger dat ze weinig voor anderen betekende. Via een oriëntatiebaan bij Cardia ontdekte ze dat haar hart in de ouderenzorg ligt. “Soms denk ik: deze stap had ik eerder moeten zetten.”

“Soms denk ik: deze stap had ik eerder moeten zetten.”

Frederieke werkt sinds het voorjaar van 2021 bij Cardia. “Daarvoor deed ik commercieel werk. Het was een drukke baan, die zeker pluspunten had. Ik werkte voor grote bedrijven en verdiende goed. Maar betekenisvol werk was het niet. Ik was alleen maar bezig met klanten binnenhalen. Toen corona kwam, zat ik videobellend thuis en zag ik in dat dit werk me niet gelukkig maakte.”

Oriëntatiebaan 
Ze besloot werk te zoeken waarin ze voor anderen van waarde kan zijn. “Ik ontdekte dat je bij Cardia een oriëntatiebaan kunt volgen. Die houdt in dat je zes weken meeloopt op verschillende afdelingen, zowel in een verpleeghuis als in de thuiszorg. Zo ontdek je welke werkzaamheden bij jou passen. Je hoeft geen ervaring te hebben, je motivatie is het belangrijkst.”

Je nuttig voelen
Stap voor stap leert ze de fijne kneepjes van de ouderenzorg. “Je verricht in het begin nog geen zorghandelingen, maar je voelt je gelijk nuttig. Je ondersteunt degene met wie je meeloopt en bent er voor de bewoners. Je kunt een wandeling met een bewoner maken, bedden opmaken, noem maar op. Zo krijg je een heel goede indruk van de organisatie en het werk. Ook is het fijn dat je direct een goed salaris krijgt, dat hoger wordt zodra je de opleiding voltooit en ervaring opdoet.”

Carrière in de zorg
Na zes weken leg je een test af en bespreek je welke opleiding het beste bij jou past. “Je kunt alle kanten op, van helpende tot verpleegkundige. Zelf wil ik graag coachend verpleegkundige worden. Daarvoor volg ik momenteel de mbo-opleiding verpleegkundige via Cardia. Later hoop ik de hbo-vervolgopleiding te doen. In die functie voer je zelf allerlei zorgtaken uit, maar help je ook collega’s beter te worden in hun werk. Ik heb veel ervaring met coaching en zo komen die vaardigheden ook nog van pas.”

Inspirerende klasgenoten
De opleidingen zijn intern. Je hoeft niet naar een mbo- of hbo-school toe, maar krijgt les op een locatie van Cardia. “Ik zit in de klas met mensen van allerlei leeftijden en met verschillende achtergronden. Sommigen hebben net als ik een carrièreswitch gemaakt, anderen kiezen er vanaf hun jeugd voor. Dat is erg inspirerend.”

 
Frederieke met een bewoonster.

Zoveel liefde
Voor Frederieke was de oriëntatiebaan een schot in de roos. “Al na een paar dagen kon ik niet wachten tot ik zelfstandig aan de slag zou mogen. Er is een collegiale sfeer, je wordt goed begeleid. En van de bewoners krijg je zoveel liefde dat het soms ontroerend is. Bijvoorbeeld als iemand je spontaan omhelst en zegt dat je een engel bent. Of dat een zwijgzaam iemand tegen wie je iets liefs zegt, ineens een gesprek met je begint te voeren.”

'Twijfel niet'
Volgens haar is dankzij de oriëntatiebaan voor iedereen een carrièreswitch mogelijk. “Terugblikkend denk ik wel eens: had ik deze stap maar eerder gezet. Wat ik heb ervaren, gun ik iedereen. Leeftijd en ervaring doen er niet toe, je motivatie is het belangrijkst. Alles wordt voor je geregeld, van de opleiding tot de begeleiding tijdens het werk. Je hoeft je huidige baan niet gelijk op te zeggen, want misschien kun je wel onbetaald verlof krijgen.

''Mijn advies: twijfel niet en grijp deze kans.”

Enthousiast geworden van Frederiekes verhaal? Je kunt haar collega worden! Cardia zoekt geregeld nieuwe oriëntatiemedewerkers. In mei starten er weer 8 enthousiaste oriëntatiemedewerkers. Wil jij ook de overstap maken naar de zorg? Stuur dan een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of een WhatsApp-bericht door op het WhatsApp-icoon te klikken.