fbpx
Jerry blikt terug op zijn eerste week als HVZ plusser

Jerry blikt terug op zijn eerste week als HVZ plusser

In De Thuishaven heeft de afgelopen tijd een pilot gedraaid voor wonen met het Volledig Pakket Thuis (VPT). Daarin werden een aantal collega's van de Huishoudelijke Verzorging opgeleid tot HVZ+ medewerkers. Zij kunnen na de opleiding dan ook lichte zorgtaken uitvoeren. Jerry van der Kolk is één van de medewerkers die is begonnen aan de opleiding. Zoals met de meeste nieuwe ervaringen waren de eerste weken en vooral de eerste dag best even spannend. In dit blog blikt Jerry terug op zijn eerste week als HVZ plusser in opleiding.   


De eerste
werkdag
17 januari begon mijn eerste werkdag. Bij aankomst bij De Thuishaven voelde het wat onwennig aan tussen alle experts. Sommigen kende ik alleen van gezicht, anderen kende ik wat persoonlijker omdat ze aan huis komen bij mijn klanten. Mijn eerste ronde startte samen met Sandra. Aan het begin was het vooral meekijken en kwam er veel informatie op me af. Sandra en ik vlogen van de ene naar de andere verdieping. Tijdens mijn dienst rapporteerde ik alles netjes. Sandra loopt al een tijdje mee in De Thuishaven en weet goed bij wie ze vroeg of juist iets later moet aanbellen. Dat was pittig; ik wist nauwelijks op welke verdieping we ons bevonden. Na de dienst met Sandra ging ik de laatste cliënt samen met Angelika doen.  Deze cliënt wilde graag een boterham, iets drinken en ze moest gedoucht worden. Angelika hielp de cliënt met douchen. Gelukkig vond ze het niet erg dat ik toekeek. En zo vloog de eerste ochtend voorbij. Moe maar voldaan ging ik naar huis.  

In de late middag liep ik mee met Jolanda. De procedure van de stoom- en bordenwarmer opstarten viel reuze mee, ook werd uitgelegd hoe de afwasautomaat werkte en waar alles stond. Toen alle cliënten aan tafel zaten moest het eten worden uitgeserveerd, maar alle etiketten van het eten waren zwart geworden in de stoomoven. Gelukkig had Jolanda foto's genomen van alle etiketten. Na het avondeten werden de cliënten weer naar hun kamer gebracht. Vervolgens hebben we alles opgeruimd en de rapportages opgesteld. En zo was de dag voorbij gevlogen.  

Mijn tweede dag
Op dinsdag liep ik mee met Irene. Het was wederom veel meekijken en informatie verwerken. Het was interessant om te zien hoe mijn collega's omgaan met cliënten. De dag ervoor viel me al op dat cliënten het geen probleem vonden dat ik meeliep. Je moet het immers toch leren! Tijdens de avondmaaltijd liep ik mee met Angelika. We moesten vijf cliënten ophalen, maar er waren te weinig rolstoelen. In mijn hoofd dacht ik gelijk; hoe gaan we al deze cliënten tegelijkertijd meenemen? Heel simpel: ...niet. Dit hield in dat een cliënt in een rolstoel even alleen moest blijven wachten. Na het eten werd iedere cliënt weer naar de kamer gebracht. En zo zat mijn tweede dag er ook weer op.   

Samenwerken met Carla en Jacqueline
Donderdag ging ik op pad mat Carla. Ik had me voorgenomen dat ik moest beginnen met het aantrekken van steunkousen. Gelukkig stelde Carla me gerust. Als ik ergens niet zeker van was hoefde ik het niet te doen. Ik werd al gauw ingezet voor het douchen en aankleden en pakte praktisch alle cliënten mee. Achteraf gezien was ik te veel aan het nadenken. Dus een tip: gewoon oppakken wat je kunt oppakken. Het is echt niet erg om fouten te maken! Aan het einde van de dag gaf Carla aan dat ik het super gedaan had. Dat gaf me wel een geruststellend gevoel.  

De laatste dag van de week liep ik mee met Jacqueline. Zij pakt dingen ook weer anders aan. Ik heb van drie collega's hun werkwijze gezien. Maar ik zal hier uiteindelijk ook mijn eigen weg in moeten vinden. 

Een goede ervaring
Dit was dan mijn eerste week. Ik ben volop in beweging geweest en heb veel indrukken gehad. Ik kon me eerst niks voorstellen van mijn eerste week. Ik ben er goed doorheen geleid door experts en kijk er met een goed gevoel op terug. Een leerpunt voor mezelf: ik moet minder peinzen. Achteraf gezien bleek dit nergens voor nodig te zijn! 


Een goede (zorg)professional ontwikkelt zich continu binnen het vakgebied. Cardia biedt medewerkers hiervoor ruime mogelijkheden. Zo stellen we met elke medewerker een persoonlijk ontwikkelplan op. Op basis hiervan kun je opleidingen en cursussen volgen. Wil jij net als Jerry komen werken bij Cardia? Klik dan op onderstaande link en bekijk alle openstaande vacatures. Of stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Klik hier voor alle openstaande vacatures