fbpx

WIL JIJ WERKEN BINNEN DE FLEXPOOL?

Klik hier voor de vacatures
Stage lopen bij Cardia:

Stage lopen bij Cardia: "Ik luister graag naar levensverhalen"

Sam en Jody lopen al een tijdje stage bij De Thuishaven. Onderdeel van hun takenpakket is bijvoorbeeld het organiseren van activiteiten met het team Welzijn. Daarnaast draaien ze ook huiskamerdiensten op vrijwel alle afdelingen. Tijd om ze wat beter te leren kennen. 

Want wat vinden ze van hun stage en waarom lopen ze juist stage bij Cardia? Florina van der Kraan, coördinator Welzijn in De Thuishaven, interviewde de twee stagiaires.

Ze zijn beiden volop bezig met de voorbereidingen van hun examens in hun laatste studiejaar. Zij volgen namelijk beiden de opleiding Sport en Bewegen bij het ROC Mondriaan.

De 19 jarige Sam is geboren in Den Haag. Naast haar opleiding is ze druk bezig met haar lievelingssport taekwondo. Het is haar wens om verpleegkundige te worden. Jody, ook 19 jaar is gek van sport, waaronder voetballen. Hij woont zo’n 7 jaar met plezier op Scheveningen en is geboren in Enschede. Zijn interesse voor een vervolgopleiding ligt bij Defensie; marechaussee of landmacht. 

Waarom stage lopen bij De Thuishaven?

Als ik aan ze vraag waarom ze gekozen hebben voor De Thuishaven, reageren ze meteen enthousiast. Jody: ‘’Het leek me leuk om ervaring op te doen in de zorg, want ik vind ouderen gewoon lief. Ze zijn betrokken en geïnteresseerd en hebben daarbij ook veel meegemaakt.’’ Sam knikt instemmend: ‘We kennen de meeste mensen hier, zowel de bewoners van De Thuishaven als de medewerkers. En het is altijd zo gezellig en vertrouwd!’’ Sam vervolgt haar verhaal: “Vlak voor de coronamaatregelen hadden we een beweegactiviteit georganiseerd wat begon met een klein groepje, maar uiteindelijk deden er zoveel mensen mee. Het was fijn om te zien dat ze hier zo ontzettend van genoten!”

"Ik vind ouderen gewoon lief."

Helpen waar nodig

Gedurende hun stage op woensdag en donderdag zijn ze bezig met allerlei activiteiten. Soms bewegen, soms taart bakken, muziek luisteren of een wandeling maken. Naast hun stage werken ze als oproepmedewerker en helpen ze op de afdelingen daar waar nodig. Je kunt denken aan het ondersteunen bij de maaltijden. Ze zien elkaar vaak, omdat ze sinds twee jaar een relatie hebben. Dit is ietwat teleurstellend voor een aantal bewoners die onder de indruk waren van de aanwezigheid van Jody. Toen hij namelijk aan één van de dames vroeg of zij een boterham wilde, zij ze tegen hem: “Alleen als ik jou erbij krijg!”

"Het mooie aan dit werk is dat je een band krijgt met de mensen."

Bij de vraag waarom ze voor dit werk hebben gekozen, vervolgt Jody zijn verhaal: ‘’Het mooie aan dit werk is dat je een band krijgt met de mensen. Ik luister ik graag naar hun levensverhalen.” Sam beaamt dat: “Door juist een gesprekje aan te gaan met elkaar en uit te vinden wat iemand nodig heeft en leuk vindt. Dat vind ik belangrijk. Vooral als je ze ziet lachen en dat hoeft maar om iets kleins te zijn. Soms is het ook verdrietig als je ziet dat iemand achteruit gaat."

Aan het eind van ons gesprek wil Sam nog iets kwijt: “Ik hoop dat jongeren meer gaan kiezen voor de ouderenzorg. Er wordt vaak een beeld geschetst dat ouderenzorg niet zo leuk is,  maar dat is absoluut niet waar. Het is zo’n fijne doelgroep om voor te werken en zo leerzaam en bijzonder!

"Het is zo'n fijne doelgroep om te werken, zo leerzaam en bijzonder!"

Florina van der Kraan,
Cardia De Thuishaven