
De eerste maanden bij Floriadehof
Queeny Buldeo Rai en Myrurgia Paz werken allebei als coachend verpleegkundige in Floriadehof. Jasmijn Soppe is woonzorgconsulent voor deze locatie. Alle drie hebben ze de afgelopen tijd een hectische periode meegemaakt tijdens de opstart van de Floriadehof. Inmiddels heeft het gewone leven vorm gekregen. De drie dames blikken terug op de eerste maanden.
Jasmijn Soppe
Jasmijn werkt sinds september 2020 jaar voor Cardia en had in eerste instantie een ondersteunende rol bij de opstart. Ze hielp het klantenbureau bij allerlei
administratieve zaken, maar had ook persoonlijk contact met de toekomstige bewoners. “Ik ging op huisbezoek om de wensen voor het wonen bij Floriadehof
te bespreken. Mooi om te doen. Ik ben dan ook blij dat ik sinds januari 2021 als woonzorgconsulent en projectondersteuner voor Cardia mag werken.”
"Erg leuk om dit samen op te bouwen."
Myrurgia Paz
Myrurgia is in december 2020 bij Cardia begonnen in de Floriadehof. “Ik heb eerder in de ouderenzorg gewerkt, bij een andere organisatie. Daar heb ik een paar keer meegewerkt aan de opening van nieuwe locaties. Die ervaring kon ik goed gebruiken bij de opstart van Floriadehof. Al was dit toch wel anders. Door corona natuurlijk. Het was testen, testen en nog eens testen – en vaccineren. Dat maakte deze tijd extra intensief.” Myrurgia wist dus wel een beetje wat haar te wachten stond toen ze in Floriadehof ging werken. Dat was anders voor Queeny, die al een jaar of 8 bij Cardia werkt. “Voor mij was het de eerste keer dat ik de opening van een locatie meemaakte. Hectisch was het zeker. Echt een andere situatie dan gewoon aan een nieuwe baan beginnen in een organisatie waar alles al loopt. Het inhuizen van de bewoners was een intensieve tijd, en natuurlijk moeten we als collega’s ook aan elkaar wennen. Maar het is wel erg leuk om dit samen op te bouwen.”
Queeny Buldeo Rai
Handen uit de mouwen
Queeny en Myrurgia werken ongeveer 1 of 2 dagen per week als verpleegkundige op de groep. De rest van de tijd besteden ze aan coaching. “Maar we steken ook onze handen uit de mouwen als er andere dingen moeten gebeuren”, vertelt Queeny. “We helpen bewoners met allerlei dagelijkse zaken, draaien een VIG dienst, of we bestellen medicatie en voorraad voor het verpleegmagazijn. Geen dag is hier hetzelfde. Maar nu we wat meer gesetteld zijn, komt er wel meer tijd om het coachen op de werkvloer op te starten.”
"De meeste mensen zijn snel aan elkaar gewend geraakt."
En de bewoners, voelen zij zich al een beetje thuis? Queeny denkt van wel. “De meeste mensen zijn vrij snel aan elkaar gewend geraakt, en ondernemen inmiddels ook dingen met elkaar.” “Het is natuurlijk een hele stap voor mensen om hier te komen wonen”, vult Myrurgia aan. “De meeste bewoners zijn vanuit hun eigen huis hier naar toe verhuisd. Je ziet hoeveel moeite dat soms kost.” Jasmijn herkent dit. Het is voor cliënten en hun mantelzorgers vaak een zware beslissing.
“Maar na de verhuizing komt er rust voor de mantelzorgers en hun naaste die in Floriadehof is gaan wonen. Er is meer ruimte voor samen zijn, en leuke dingen doen in plaats van de druk van de dagelijkse zorg.” Queeny geniet ervan als mensen plezier hebben. “Er gebeurt voor hen ook veel op een dag. De beweegagoog komt en doet oefeningen met ze, er zijn veel activiteiten en vrijwilligers nemen mensen mee naar buiten voor een wandeling.
Mooi werk
Het werken in de ouderenzorg is soms zwaar, maar vooral ook mooi. “Het is bijzonder om mensen die een heel leven achter zich hebben, datgene te bieden waar zij behoefte aan hebben”, vertelt Jasmijn. “Ik leer zelf veel van wat deze mensen me vertellen over hun leven. En ik vind het fijn dat ik de kans krijg om door mijn baan bij Cardia te ontdekken wat ik leuk en belangrijk vind in mijn werk.” “Mensen komen hier soms in tranen aan. Maar na een tijdje lachen ze weer. Mantelzorgers zien dat hun partner, of vader of moeder het hier fijn heeft, en zijn daar blij mee.” Queeny straalt als ze dit vertelt. “Dat is zo mooi om mee te maken. Daar doen we het allemaal voor.”